Facebook en privacy, een heikel punt voor elke gebruiker


Ik heb er op deze website al een paar keer naar verwezen: Facebook en privacy, twee vijanden! Je kan dus best stellen dat dit onderwerp een heikel punt is voor elke gebruiker van Facebook. In verschillende landen ervaren jonge en oudere gebruikers de aangepaste privacy regels als een hete adem in de nek. Wat? Aangepast? Klopt. Sinds januari 2015 werd het beleid van Facebook rondom de privacy nog sluwer! Zo konden banners je achtervolgen als je ooit ergens op een website bent geweest. In tegenstelling tot een gewone brochure kan je van online advertenties niet schuilen zonder een adblocker, natuurlijk.

facebook privacyKlachten om de oren

Heel wat Belgen kunnen hier niet mee lachen. Naar verluidt zouden er al meer dan 160 Belgen een klacht hebben ingediend tegen die aangepaste gebruiksvoorwaarden. Straf, want de helft van alle Facebook gebruikers leest die troep niet eens. En eer wij, luie Belgen, actie ondernemen tegen een sociale netwerkgigant, moet er al veel gebeuren!

Stalkende social netwerksite

Facebook? Die volgt jou. Althans, voortaan toch. Want via je smartphone zal het platform perfect weten waar jij uithangt. En met wie. Als klap op de vuurpijl kunnen jouw foto's gebruikt worden voor publicitaire doeleinden. En dat zonder Facebook's toestemming! Maar ook zonder de jouwe. Al heel snel werden de geüpdatete privacy regels grondig doorgenomen, en vastgesteld dat enkele daarvan in schril contrast staan met de privacywetgeving in België. En in andere landen lijkt dat ook het geval te zijn. Zo wordt er al gesproken van een samenwerking met een aantal Europese landen om Facebook een lesje te leren. Maar ik denk dat ze van een kale kermis zullen thuiskomen. Want hier is geld mee gemoeid. En dan wint de grootste man altijd.

Zelfbescherming is het begin van alle wijsheid …

… of toch niet? Want op Facebook kan je de privacy toch aanpassen en zodanig instellen dat een beperkt aantal personen jouw updates zien. Laat staan bedrijven die je status posts kunnen zien, om er mooi gebruik of misbruik van te maken voor adverteerdoeleinden. Toch? Hier heb je het mis. Die zogenaamde instellingen zijn een klucht. Bedrijven kunnen aan de haal gaan met de content die je deelt op Facebook. En hier mooi op inspelen.