Privacy geschonden, politie erbij


In ernstigere gevallen van schending van de privacy wordt de politie erbij gehaald. Dat is niet per definitie de gewoonte van de meeste slachtoffers. Zij schamen zich vaak om effectief aangifte te doen en derden erbij te betrekken. Terwijl dat eigenlijk gewoon de juiste oplossing is.

Hoe begin je aan zoiets?

Ben jij slachtoffer geworden van inbreuk op je privacy? Probeer dit voorval niet weg te wuiven. Integendeel, het moet zeer ernstig worden genomen en daarom is een bezoekje aan het politiekantoor geen extra luxe. Misschien kan het helpen om eerst een vertouwenspersoon in te lichten. Hij of zij kan je raad geven en je vergezellen terwijl de politie verslag neemt van de feiten. Let ook op, veel privacyinbreuken hebben wel degelijk financiƫle bedoelingen. Als men aan "identity theft" doet is dat vaak om aan je kredietkaart-gegevens te komen of om in je online banking in te loggen. Het blijft dus niet altijd bij "pesten" of "stalken" - maar kan soms ook stevige financiele gevolgen hebben. Des te meer reden om de politie er bij te halen.

Op welke manier de politie kan helpen

Je kan klacht indienen in het politiekantoor van jouw gemeente of stad, maar ook bij de politie van de gemeente waar het misdrijf werd gepleegd. De politie zal je klacht noteren in een proces-verbaal. In dit document wordt allerlei relevante informatie over de misdaad opgenomen. De politie bezorgt het document aan het parket die de zaak verder zal onderzoeken. Misschien is dat een schrale troost, omdat de dader er waarschijnlijk met de schrik van af komt. Maar dan nog zal hij het hoogstwaarschijnlijk geen tweede keer doen.

Not done: heft in eigen handen

Ook veelvoorkomend: slachtoffers die het heft in eigen handen nemen en besluiten om de schurk in kwestie een lesje te leren. Maar dat verergert de situatie. Waan je niet aan strafbare feiten waarbij jij mogelijk als enige dader uit de bus komt. Laat het werk dus aan de blauwe jongens over: de politie weet van aanpakken.

privacy