En dan op die ene dag ontdek je plots dat je Twitter- of Facebook-account geblokkeerd is. Of iemand anders heeft hem overgenomen. Een hacker! Wat je kan doen wanneer het noodlot toeslaat? Dat lees je hier!
Nog niet te laat ...
Wanneer je merkt dat iemand anders over jouw inloggegevens beschikt en daarmee inlogt om te kijken waar jij je zoal mee bezighoudt. In dat geval is het nog niet te laat en kan je vliegensvlug je gebruikersgegevens wijzigen. Maar in de meeste gevallen is het wél te laat. Daarom ben ik eerder fan van 'liever voorkomen dan genezen!'
Zo voorkom je te hoeven genezen van een hackersaanval
Het klinkt afgezaagd, maar het cliché is daarom niet minder waar: beveilig je computer! Van zodra jij louche en kwaadaardige software installeert, is de kans reëel dat deze ook toegang verkrijgen tot jouw social media accounts. Beveilig daarom al je toestellen en voorzie ze van een degelijke virusscanner. En liefst ook van een programma dat je computer vrijstelt van spyware en overbodige rommel.
Sommige toepassingen en zelfs winkels hebben ook two-factor authentication. Hier gebruik je bijvoorbeeld je GSM én je username/wachtwoord combinatie. Extra veilig, en niet veel lastiger. Zelfs webwinkels zijn hier steeds meer mee bezig – ik weet bijvoorbeeld dat het Antwerpse e-commerce concern TB invest hier actief aan aan het ontwikkelen is!
Foto's uit den boze
Echt oppassen geblazen is het voor zij die veelvuldig foto's trekken met hun mobieltje. En soms zijn deze foto's nogal ... expliciet. Voor je het goed en wel beseft, staan deze op jouw Dropbox profiel of elders. In september 2014 verscheen een dergelijk incident in de media: een fervent hacker gooide tientallen naaktfoto's van beroemdheden op het internet. Hoe die hacker dat kon? Wel, naar verluidt was er sprake van een lek in de befaamde iCloud van Apple. Deze sterren konden er niet om lachen. Jennifer Lawrence bijvoorbeeld, dreigde om juridische stappen te nemen. Het zal je maar overkomen als celebrity!