Hoe bescherm je jezelf het beste online?


De grens van web privacy valt niet zomaar op 1 2 3 te bepalen. Maar wie zichzelf al uit voorzorg beschermt op het internet, blijft meestal ook gespaard van een hoop miserie. Hackers zijn sluw en pikken er steevast de naïeve en dikwijls dus iets oudere bevolking uit. Jong, oud of internetnitwit: met deze tips kom je er zeker en vast!

1. Kies een moeilijk paswoord

Wij, Belgen, goedgelovig? Niets van! Onderzoeksresultaten wezen alvast anders uit. Want daaruit bleek dat we nog steeds makkelijk te raden paswoorden uitkiezen voor onze accounts. Kies daarom een iets moeilijker paswoord dat niet zomaar door iedereen te raden valt. "123456" en "Wouter1989" zijn dus uit den boze. Probeer creatief te zijn en experimenteer gerust met hoofdletters en cijfers.

2. Denk voordat je online publicaties maakt

Online kan je bijna alles terugvinden. Test het gerust zelf maar eens uit! Typ je eigen naam in Google en bekijk de zoekresultaten. Ik ben er zeker van dat je één van je oudere social media posts zal terugvinden. Ja, op het internet wordt alles bewaard. Denk na vooraleer je online met iemand ruzie maakt, en bescherm steeds jedata privacy online online privacy. En je reputatie, natuurlijk. Deze tip brengt mij meteen bij het 'taggen' van foto's. Ja, op Facebook en Instagram kan je andere personen taggen om aan te duiden dat zij op de foto staan die jij publiceert. Tag niet zomaar iedereen in jouw leuke kiekjes. En zorg er omgekeerd voor dat je via de social netwerkinstellingen alle tagsuggesties eerst moet goedkeuren opdat die soms schaamtelijke foto’s op jouw profiel verschijnen.

3. Locatie delen? Niet zo slim!

Via social media kan je op een eenvoudige manier je locatie delen. Gebeurt dit bij jou 'vanzelf'? Dan is het misschien een opluchting om te lezen dat je deze optie ook kan uitschakelen bij je persoonlijke instellingen. Wie bijvoorbeeld op Facebook een statusupdate plaatst in de aard van " Ik vertrek nu voor twee weken naar Spanje! " en deze update toegankelijk maakt voor alle Facebook-gebruikers, loopt het risico dat hij of zij onbewust inbrekers heeft gelokt. En al zeker wanneer de woonplaats van die onschuldige Facebook-gebruiker ook zichtbaar is!

Ook “inchecken” in winkels kan riskant zijn, natuurlijk.

4. Openbare computer = sporen wissen

Een openbare pc gebruiken om gezellig te surfen op het internet, niets aan de hand? Niet helemaal. Veel mensen loggen op publieke plaatsen (bijvoorbeeld een bibliotheek of een multimediawinkel) in op hun social media profielen. Wat doen ze van zodra zij klaar zijn? Ze vergeten uit te loggen. En de miserie is begonnen.

5. De lotto gewonnen ... Of toch niet?

Allemaal ontvangen we ze: die mails waarin staat dat je binnen een bepaalde tijd een bedrag moet overmaken naar een opgegeven rekeningnummer. En dan? Dan win je plotsklaps de lotto, of een bedrag van 2 miljoen euro. Wauw! Of toch maar niet. Loop niet in de val en blokkeer dergelijke mails van afzenders die je niet kent en vertrouwt.

6. Online betalingen

Wanneer je online wil betalen kan dat niet met cash, maar maak je gebruik van een kaart. Deze is de facto niet anoniem, en je bent dus plots makkelijk identificeerbaar. Door gebruik te maken van crypto coins als Bitcoin, Ethereum of Monero kan je echter in relatieve anonimiteit je betalingen online uitvoeren. Op deze manier hoeft niemand te weten wat je waar kocht, ook je vrouw niet!